Human Interest in Human Capital

Laatste nieuws

“Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”.

Dat is het motto van de deelnemers die al jaren meedoen aan de Roparun, een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker.


UWV: Banen voor ’t oprapen

Goed nieuws voor wie net werkloos is geraakt: kersverse WW’ers profiteren optimaal van de aantrekkende arbeidsmarkt.

Daar staat tegenover dat de baankansen voor langdurig werklozen – minstens een jaar zonder emplooi – uitermate slecht blijven.


Minder werknemers bezorgd om behoud van hun baan

Steeds minder werknemers maken zich zorgen over het behoud van hun baan. In 2016 was 24 procent van de 15- tot 65-jarigen in loondienst hier bezorgd over.

Vóór de economische crisis, in 2007, maakte nog 16 procent van de werknemers zich zorgen.


Nederland in top 5 EU-landen met meeste tijdelijke contracten

In Nederland werkt 20,6% van de werknemers op tijdelijke basis. Daarmee staat Nederland binnen de EU in de top 5 van landen met de meeste tijdelijke arbeid.

Dat meldt Eurostat, het Europese bureau voor Statistiek, dat dinsdag cijfers publiceerde over uitzendwerk en tijdelijke contracten in de EU.


De stand van de Nederlandse online vacatures in Q1-2017

In het eerste kwartaal van 2017 zijn 2.898.466 online vacature-plaatsingen ontdekt, geanalyseerd en gecategoriseerd. Vacatures voor stages, bijbanen, vrijwilligerswerk, freelance en franchises weggelaten. Na ontdubbeling bleven 567.615 unieke vacatures over, waarop deze analyses zijn uitgevoerd.

Hoogtepunten uit Q1 2017:

  • De provincie Noord-Brabant is met + 0,5% de grootste stijger in marktaandeel.


Aantal bijstandsaanvragen zzp’ers met 12 procent toegenomen

Het aantal bijstandsaanvragen door zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) is in het eerste kwartaal van 2017 met 12 procent toegenomen. Dat meldt het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) dinsdag.

Het IMK baseert de cijfers op gegevens uit driehonderd Nederlands gemeenten.


Wiebes geeft voor zomer duidelijkheid over opschorting Wet DBA

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) laat uiterlijk begin juli weten of de omstreden wet DBA ook volgend jaar opgeschort blijft. Dat heeft hij donderdag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Door felle kritiek op de nieuwe zogenoemde Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) zag Wiebes zich genoodzaakt de handhaving tot zeker 1 januari 2018 op te schorten.


Werkloosheid daalt verder

De werkloosheid is in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 6 duizend per maand gedaald. Het aantal werklozen kwam in maart uit op 463 duizend, meldt het CBS. Dit is 5,1 procent van de beroepsbevolking. Het aantal mensen met betaald werk is in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 14 duizend per maand toegenomen.


Oudere werkloze krijgt toch weer drie jaar WW na toestemming kabinet

Het derde jaar werkloosheidsuitkering voor werkloze ouderen wordt in ere hersteld. De vakbonden en de werkgevers hebben van het kabinet toestemming gekregen de WW-versobering te repareren die het kabinet in 2016 doorvoerde. Het is voor het eerst dat het kabinet meewerkt aan het ongedaan maken van een ingreep in de sociale zekerheid door de sociale partners.


Branche detachering krimpt door wet DBA

De omzet in de Nederlandse detacheringsbranche is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 2 procent gedaald omdat er minder werk te bemiddelen viel voor zzp’ers, zo blijkt uit onderzoek van advies- en accountantsbureau PwC. De voorgaande twaalf kwartalen liet de sector nog groei zien.


Laatste opdrachten