Pitstop voor ambities
Detachering & recruitment

Hij was al aangekondigd, en nu ligt ‘ie dan bij honderdduizenden zzp’ers in de bus. De belangrijke brief van Staatssecretaris Eric Wiebes met essentiële informatie over de toekomst van hun bedrijf. De manier waarop de belastingdienst bepaalt wie een echte zelfstandige en wie een schijnzelfstandige is, gaat op de schop. En met de brief zou Wiebes alle onrust daarover onder zzp’ers wegnemen.

De VAR, waarmee zzp’ers hun opdrachtgever konden vrijwaren van sociale premies, wordt afgeschaft. Er komen nu zogenaamde ‘modelcontracten’ en als je je aan zo’n contract houdt, zitten zzp’er en opdrachtgever goed. Als je ervan afwijkt, moeten beiden met terugwerkende kracht premies betalen.

Nieuwe regels zijn ‘vaag’
De nieuwe regeling leidt tot veel vragen bij zzp’ers. Het modelcontract is behoorlijk vaag, zo luidt de kritiek. Voor je het weet wijk je af van de regels en ben je toch ineens een werknemer.

Econoom Mathijs Bouman, als zzp’er ingehuurd door RTL Z, is gefrustreerd en probeerde vandaag de nieuwe regels maar alvast uit. Hij mag officieel geen instructies meer krijgen over zijn werk (dus kon hij een opdracht van presentator Roland Koopman helaas niet opvolgen). Daarnaast moet een echte zzp’er zijn eigen spullen meenemen (en dus nam hij zijn eigen printer en microfoon mee, en kon hij niet meer plaatsnemen op een RTL-stoel). Oh, en hij moet vervangbaar zijn (collega Ilan viel even voor hem in tijdens de uitzending).

Bekijk hier de bizarre nieuwe wereld van de échte zzp’er:

Deel dit verhaal:
Patrick Gorter

Geschreven door:

Patrick Gorter

Zoek opdrachten via Quest4

Aanmelden Job Alert

Wordt gevonden door Quest4

CV aanbieden