Pitstop voor ambities
Detachering & recruitment

Implementatieleider transitie organisatie | Schiedam

Werkniveau:
Senior
Standplaats:

Schiedam
Aanvraagnummer:
2835
Startdatum:
01-01-2019
Verwachte einddatum:
31-12-2019 met optie tot verlenging
Aantal uur per week:
24-32
Uurtarief:
n.o.t.k.
Sluitingsdatum aanvraag:
14-01-2019 09:00
Contactpersoon Quest4:
Marco Buitenhuis
Telefoonnummer:
06-29602668

Functie omschrijving

Quest4 is voor de DCMR Milieudienst Rijnmond op zoek naar een Implementatieleider transitie organisatie naar Continue Verbeteren. 

Bij de reorganisatie van 2015 zijn de afdelingen georganiseerd langs de lijnen van de hoofdprocessen. Afdelingshoofden werden daarbij proceseigenaar van de processen die zich hoofdzakelijk binnen hun eigen afdeling afspelen. Bij verdere implementatie (2016-2017) van de doelstellingen van de reorganisatie is onvoldoende aandacht geweest op uitvoerings- en sturingsniveau) proces georiënteerd werken.

Er zijn eind 2017 en in 2018 diverse ‘trajecten’ opgezet waarbij gewerkt is aan de versterking van procesmatig werken:

 • Met behulp van een extern adviseur zijn in 2017 processen geoptimaliseerd gericht op de vraag of taken verschoven konden worden van experts naar ondersteuning;
 • Op concernniveau is een zogenaamde ‘regiegroep processen’ benoemd;
 • Medio 2018 zijn procesbeheerders als rol gedefinieerd en zijn deze meer als collectief vanuit centrale sturing aan de slag gegaan. Deze procesbeheerders beschikken over minimaal green belt of volgen een opleiding op dit gebied. Daarnaast volgen drie medewerkers de opleiding tot black belt;
 • Bij het Cluster Informatie (ca. 25 personen) en later de twee bureaus Reguleren (ca. 70 personen) is gewerkt aan continue verbeteren op basis van procesverbetering met ruime aandacht voor gedrag en aansturing. Hierbij is ondersteuning geboden door externe adviseurs. Deze werkwijze wordt ook nu nog in deze teams gehanteerd.

Door deze activiteiten is er momenteel veel interesse en enthousiasme om procesverbeteringen te realiseren. De verschillende initiatieven en onderdelen moeten nu samenkomen tot een structuur waarbij het continue verbeteren een vast onderdeel is van het dagelijks werk. Onvoldoende duidelijk is echter nog steeds hoe processen op een goede en efficiënte wijze worden aangestuurd. Daarnaast is er onvoldoende kritische massa binnen de organisatie om de gewenste veranderingen vorm te geven. Het directieteam heeft de wens geuit om in 2019 gestructureerd verder aan de slag te gaan met het verbeteren van proces georiënteerd werken.

Hiertoe wordt de volgende uitvraag gedaan: 

 • Het in 2019 hebben opgeleid van een aantal medewerkers, die vervolgens ‘continue verbeter-trajecten” voor organisatie-eenheden en management kunnen faciliteren binnen de DCMR. Het opleiden wordt gedaan “on the job”. Hiermee wordt een stevige basis gelegd voor verankering binnen de organisatie;
 • Bij start van de opdracht wordt verwacht dat een eerste traject van continue verbeteren zelf wordt begeleid en dat gekozen medewerkers in dit traject verder worden opgeleid. Bij vervolgtrajecten zijn de DCMR-medewerkers zelf aan de slag maar worden zij op lastige momenten met advies ondersteund door collega’s en in 2e instantie door externe ondersteuning;
 • Op basis van kennis en ervaring op verzoek meedenken over een visie van de DCMR op het gebied van procesmanagement:

– De wijze waarop procesmanagement en continue verbeteren bij de DCMR gestructureerd en aangestuurd kunnen worden. Hierbij wordt aangesloten aan de missie, visie en strategie van de DCMR zoals deze begin 2019 wordt vastgelegd. 
– Rol, functie en positionering van procesbeheerders; 
– Mandaat van (gedelegeerd) proceseigenaren;

 • Het starten – samen met de daarvoor aangewezen DCMR medewerkers – van de implementatie van bovenstaande;
 • Ontwikkeling ‘Lean’ leiderschap / leiderschap gericht op continue verbeteren door dit in te brengen in het bestaande Management Development traject en daarop het verantwoordelijke afdelingshoofd Middelen en Control te adviseren.

Functie eisen

 • De intakegesprekken vinden plaats op 21 januari aanstaande met uitwijkmogelijkheid naar 22 januari aanstaande (KO);
 • Je beschikt over minimaal een afgeronde HBO opleiding (KO);
 • Je beschikt over minimaal een Lean green belt (KO).

Werkervaring:

 • Je hebt minimaal 5 jaar relevante werkervaring op gebied van verandertrajecten en kan hierover sparren op managementniveau;
 • Je beschikt over minimaal 1 jaar relevante werkervaring op gebied van continue verbeteren / lean en kan de methodiek overbrengen in een organisatie.

De onderbouwing van de ervaring met het begeleiden van organisaties naar de implementatie van Continue Verbeteren dient te gebeuren door het indienen van een referentie betreffende een project dat vergelijkbaar is met de mogelijke opdracht bij DCMR. In een korte omschrijving dient toegelicht te worden hoe het traject is doorlopen en welke rol de kandidaat hierin heeft gespeeld. Met het indienen van het ingevulde referentieformulier heeft u de mogelijkheid om uw kandidaat zich te laten onderscheiden op kwaliteit.

Competenties:

 • Communicatief sterk;
 • Organisatiesensitief;
 • Kritisch;
 • Resultaatgericht;
 • Overtuigingskracht.

Aanvullende informatie

 Opmaak cv

 • In het Nederlands;
 • In word;
 • Maximaal 5 pagina’s.

Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Marco Buitenhuis bereikbaar op het nummer: 06-29602668. Als je geïnteresseerd bent in de functie nodigen wij je van harte uit een aanbieding te verzorgen via het aanbiedingsformulier.

Geplaatst op 2018-12-11 12:28:54Solliciteer nu


Aanmelden voor functie
NeeJa
Maximale uploadgrootte: 5MB
Status : Gesloten

Ontvang opdrachten in je mailbox

Job Alert maken

Meld je aan voor onze talentpool

CV aanbieden