IT Project Manager | Utrecht

Werkniveau:
Senior
Standplaats:

Utrecht
Aanvraagnummer:
A2019-0262
Startdatum:
11-03-2019
Verwachte einddatum:
10-01-2020 met optie tot verlenging
Aantal uur per week:
36
Uurtarief:
€ 80.00
Sluitingsdatum aanvraag:
27 Feb 2019 2:00 PM
Contactpersoon Quest4:
Wendy van Ooijen
Telefoonnummer:
06 – 29 98 58 99

Functie omschrijving

Quest4 is voor de Nederlandse Spoorwegen op zoek naar een ICT Projectmanager voor 36 uur in de week

Bedrijfsonderdeel Rechtstreeks onder de IT directeur valt de afdeling Beleid, Architectuur en Support (BAS). Binnen BAS valt een belangrijk deel van alle projectmanagers binnen NS: BAS geldt als Center of Excellence voor Projecten. Opdrachtgevers van het CoE bevinden zich binnen de ICT afdelingen van NS. Deze collega’s van beheer- en changeproces binnen ICT hebben ook complexe uitdagingen waar het CoE op wordt ingezet. De projectmanagement pool bestaat uit 40 professionals die ieder ingezet worden op verschillende projecten, voor een deel op architectuur, op PMO en op Projectmanagement. Vanuit deze Projectmanagementafdeling wordt een standaard voortbrengingsproces gehanteerd voor het uitvoeren van IT projecten: NS Atletiekbaan. Deze standaard is een vereiste om te volgen als NS IT Projectmanager. Deze ga je dus ook toepassen.

Algemeen voor Projectmanagers binnen BAS Projectmanagement geldt:

De projectmanager is verantwoordelijk voor het voorbereiden en realiseren van veranderingsprojecten met een ICT-component en het inbedden van de projectresultaten in de organisatie binnen afgesproken kaders van tijd, geld en kwaliteit. Hierbij informeer je alle belanghebbenden. De nadruk ligt hierbij op de projectsturing en resultaat.
• Uitwerken van vraagstelling en afstemmen van het projectdoel en te realiseren resultaten met de programmamanager, opdrachtgever en stuurgroep, definiëren en laten goedkeuren van de projectopdracht;
• Maken van het projectplan inclusief begroting en tijdsplanning conform afgesproken projectmanagementmethode Agile of PRINCE2;
• Inrichten van projectorganisatie, gemotiveerd projectteam, opzetten control-instrumenten en verwerven projectmiddelen. Creëren van draagvlak;
• Realiseren projecten;
• Leiding geven aan/coördineren en eventueel bijsturen van de projectactiviteiten, projectteam en leveranciers;
• Realiseren van en rapporteren over de projectresultaten in termen van tijdsplanning, begrote kosten en afgesproken kwaliteit;
• Onderkennen en beheersen van risico’s;
• Beheersen van wijzigingen in scope en op afgesproken resultaten;
• Implementeren van de opgeleverde producten in de staande organisatie, inclusief de acceptatie, de overdracht, benodigde opleiding, oplossen kinderziektes, beheer en evaluatie;
• Afronden projecten ;
• Evalueren van de projectresultaten en verantwoorden van deze resultaten in een presentatie aan de opdrachtgever(s);
• Bijdragen aan de ontwikkelingen binnen de sector;
• Bijdragen aan beheersing en verdere ontwikkeling van (projectmanagement)instrumenten;

Introductie programma en het project dat jij gaat runnen Programma Het programma ‘People on track!’ gaat een vernieuwd dienstverleningsmodel van HR implementeren binnen heel NS. Zo wordt het voor de medewerker een stuk gebruikersvriendelijker en eenvoudiger om HR zaken te regelen en daarnaast voelt een leidinggevende zich sneller en beter geholpen als er sprake is van complexere organisatievraagstukken. Het dienstverleningsmodel gaat straks over twee sporen lopen en heeft betrekking op zowel de rol medewerker en die van leidinggevende. In spoor I gaat het over het digitaliseren van de generieke personeelsactiviteiten (het project “Optimize HR IT”) waarbij er achter de digitalisering ondersteuning aanwezig gaat zijn in de vorm van bellen/chatten en ontmoeten. Mobile first! Is een belangrijk uitgangspunt voor deze ontwikkelingen. Voor de rollen medewerker en leidinggevende moet het straks eenvoudig worden om diverse HR taken digitaal en zelfstandig uit te kunnen voeren. Deze digitalisering raakt de volledige “employee journey” en dus alle HR processen van onboarding t/m offboarding. Dit gebeurt nu vaak in persoonlijke samenwerking met een HR adviseur en/of partner. Voor het ontmoeten in spoor I is dit voor de rol medewerker via zijn/haar leidinggevende. Spoor II van het dienstverleningsmodel gaat over (complexere)organisatievraagstukken, waar direct contact gezocht wordt met specialisten van HR, die multidisciplinair gaan samenwerken om het vraagstuk zo goed en zo snel mogelijk te beantwoorden. Dit tweede spoor heeft impact op de manier waarop leidinggevenden nu samenwerken met HR en is er een zwaardere verandercomponent aanwezig. Dit wordt binnen het programma opgepakt. Dit vraagt ook een andere organisatie binnen HR.

Het project “Optimize HR IT” Dit project pakt alle IT componenten binnen het programma op. Zo ga jij zorgen dat de digitalisering goed wordt doorgevoerd binnen NS, bij en met de gebruikers, koppelingen met diverse IT systemen worden gemaakt om dataontsluiting voor NS mogelijk te maken en daarmee – binnen het programma ontworpen- processen- te operationaliseren. In dit traject ga je nauw samenwerken met één van de leveranciers van NS die een deel van de totaaloplossing levert. Tot slot moet er één digitale beleving geïmplementeerd worden voor de medewerkers van NS, waarin alle systemen die relevant zijn, worden aangesloten. De oplossing voor deze digitalisering wordt Agile geïmplementeerd met NS in één of meerdere Agile teams. Jij zorgt ervoor dat deze Agile teams worden samengesteld en maximaal kunnen performen. Omdat NS werkt met diverse leveranciers en SAAS oplossingen, gaat connectiviteit een belangrijke rol spelen. Hier wordt van jou als Projectmanager ook verwacht dat je voortgang bewaakt en borgt bij het organiseren van de benodigde ‘infrastructuur’. Je rapporteert rechtstreeks aan de Programmamanager. Een Agile coach is 2 dagen in de week beschikbaar om te ondersteunen bij de implementatie van Agile werken.

Opdracht/werkzaamheden Op basis van het programmaplan en de opgelegde strategieën en standaarden vanuit het programma:
1) Stel een projectbrief op voor het IT project en adopteer (borg) de strategieën vanuit het programma (communicatie, risico, informatiemanagement, quality assurance). Werk uit welke resources en welk budget er nodig gaat zijn voor de uitvoering van het IT project. Stel een stuurgroep samen en verkrijg een akkoord op het starten van de initiatiefase (PID);
2) Stel een Projectinitiatiedocument op, nadat de projectbrief is goedgekeurd, waarin de uitvoering van het project en de aanpak beschreven is.
3) Borg afstemming met omliggende projecten en programma’s waar raakvlakken zijn.
4) Pas agile elementen toe waar dit mogelijk is binnen het project, om snel waarde te creëren.
5) Lever de projectdeliverables op Voor dit project wordt een Project Management Officer voorzien, die meegenomen moet worden in de projectbrief t.a.v. budgettering.

Dit neem je mee
• toepassing van projectmanagementmethoden op minimaal IPMA-C niveau
• een afgeronde hbo of wo opleiding;
• kennis over Agile (SAFe en SCRUM);
• minimaal 5 jaar aantoonbare ervaring als Projectmanager;
• generieke kennis van het ICT-veld;
• je hebt ervaring in het werken binnen een Agile omgeving en het aansturen van Agile teams;

Als persoon ben je een enthousiaste, stevige gesprekspartner voor de Business en je stelt je daarbij klantgericht op. Je communiceert helder, weet te overtuigen, denkt in mogelijkheden maar bewaakt wel waar nodig de grenzen. Je luistert naar de ander en weet de wensen en behoeften te analyseren en hiernaar te handelen. Verder ben je in staat om teamleden mee te krijgen in je rol als voortrekker. Uiteraard kun je als geen ander plannen en organiseren, je stressbestendigheid spreekt voor zichzelf.

Functie eisen

 • Kandidaat beschikt aantoonbaar over 5+ jaar ervaring als IT Project Manager.
 • Kandidaat beschikt aantoonbaar over ervaring als IT Project Manager op een project in de IT architectuur of BI/Data of SAP.
 • Toepassing van projectmanagementmethoden op minimaal IPMA-C niveau
 • Een afgeronde hbo of wo opleiding;
 • Kennis over Agile (SAFe en SCRUM);
 • Generieke kennis van het ICT-veld;
 • Je hebt ervaring in het werken binnen een Agile omgeving en het aansturen van Agile teams;
 • NS heeft een inhuurreglement om te voldoen aan wet- en regelgeving op basis van de volgende voorwaarden: • Kandidaat gaat akkoord met een achtergrondonderzoek voor start van de opdracht (VOG, geheimhoudingsverklaring en vragenlijst) • Kandidaat heeft de afgelopen twee jaar geen arbeidscontract bij NS gehad • Kandidaat is in de afgelopen twee jaar niet aaneengesloten door NS ingehuurd (na een inhuurperiode van twee jaar eist NS een onderbreking van minimaal zes maanden)

Aanvullende informatie

Opmaak cv:

 • In het Nederlands;
 • In Word;
 • Maximaal 5 pagina.

Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Wendy van Ooijen bereikbaar op het nummer: 06 – 29 98 58 99. Als je geïnteresseerd bent in de functie nodigen wij je van harte uit een aanbieding te verzorgen via het aanbiedingsformulier.

Geplaatst op 2019-02-27 06:43:48

Opdracht delen

Past de opdracht (nu even) niet bij je, maar ken je iemand die er geknipt voor is? Deel hem gerust! 👌Solliciteer nu


Aanmelden voor functie
Maximale uploadgrootte: 5MB
Status : Gesloten

‘Ik kan ze aanbevelen als aangename en zeer correcte recruiters’

Eric Reitmaier – Support engineer Mobile Viewpoint

‘Jullie laten zien wat de meerwaarde van een bureau kan zijn’

Kandidaat voor de functie Senior Migratie Manager bij de overheid 

‘Altijd een snel en duidelijk antwoord op mijn vragen’

Jan Versluijs, HR professional

‘Nog nooit zo’n gedegen voorbereiding doorlopen’

Kandidaat voor de functie Senior Ketenbeheerder bij de overheid 

‘Fijne werkgever met oog voor de medewerker’

Bianca Ashruf (Logius)

Ontvang opdrachten in je mailbox

Job Alert maken

Meld je aan voor onze talentpool

CV aanbieden