Projectleider Open Data | Den Haag

Werkniveau:
Senior
Standplaats:

Den Haag
Aanvraagnummer:
A2019-0062
Startdatum:
18-02-2019
Verwachte einddatum:
30-06-2019 met optie tot verlenging
Aantal uur per week:
32
Uurtarief:
n.o.t.k.
Sluitingsdatum aanvraag:
7 Feb 2019 9:00 AM
Contactpersoon Quest4:
Marco Buitenhuis
Telefoonnummer:
06-29602668

Functie omschrijving

Quest4 is voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Realisatie op zoek naar een Senior Projectleider Open data voor 32 uur in de week. De duur van de opdracht kan maximaal 36 maanden worden. 

Doel van de opdracht:
Binnen het project ben je verantwoordelijk voor een integraal proces. Van standaardisering van een dataset, naar een zo breed mogelijke publicatie door gemeenten naar hergebruik van de data en daarmee de business case voor Open Data/Informatie onderbouwen. Dit proces doorloop je samen met gemeenten en hergebruikers. Je doet dit op diverse thema’s, zoals: Lokaal Bestuur, Sociaal Domein, Fysiek Domein en veiligheid.

Verantwoordelijkheden en resultaatgebieden:
Binnen een thema organiseer je een netwerk van partners die een gedeelde interesse hebben op het beschikbaar stellen / hergebruiken van data. Samen formuleer je een propositie en plan om het proces van standaardiseren – publiceren – hergebruik in te richten. Voor dit proces, of onderdelen daarvan fungeer jij als projectleider.

 • Vormgeven aan de initiatie;
 • Opstellen van de planning;
 • Voortgang van de implementatie begeleiden;
 • Contact onderhouden met interne –en externe stakeholders;
 • Zorgdragen voor de communicatie en ontwikkeling van de business case.

Je werkt samen in een team waarbij je samen met je collega’s een verdeling van de thema’s maakt en de gemeenschappelijke strategie vormgegeven wordt.

Over VNG Realisatie:
VNG Realisatie ondersteunt gemeenten bij het bundelen van kennis en expertise, zodat zij gezamenlijk hun gemeentelijke uitvoering kunnen verbeteren. De ontwikkelingen in de informatiesamenleving vragen in toenemende mate om kennis en flexibiliteit van de gemeentelijke organisatie. Ook is in de gemeentelijke dienstverlening een groot deel van de uitvoering in potentie gelijk voor alle gemeenten. Daarom willen gemeenten meer als collectief optrekken. Het gezamenlijk organiseren en invullen van gemeentelijke uitvoering leidt tot betere dienstverlening voor inwoners en bedrijven en tot een meer efficiënte inzet van middelen. VNG Realisatie is een volledige dochter BV van VNG Diensten B.V. VNG is volledig eigenaar van VNG-Diensten B.V. Beide handelen exclusief in opdracht van Nederlandse gemeenten. VNG en VNG Realisatie hebben beide geen winstoogmerk.

Over Stuurinformatie:
De unit Stuurinformatie begeleidt gemeenten bij het gebruik van data voor inzicht in de lokale stand van zaken op verschillende beleidsterreinen, van werk en inkomen tot openbare orde en veiligheid. Die informatie kunnen zij gebruiken voor het ontwikkelen of verbeteren van beleid en om resultaten met andere gemeenten te vergelijken. Maar ook voor onderzoek, agendavorming, besluitvorming en het afleggen van verantwoording aan de raad of het college. VNG Realisatie biedt op een overzichtelijke manier stuurinformatie over tal van onderwerpen, bijvoorbeeld via waarstaatjegemeente.nl. Daarnaast ondersteunt de unit gemeenten bij het toepassen van big data analytics en data science.

Project Open Data:
Om informatie te genereren voor handelingen is toegang tot data nodig. Als data open staat, kunnen her-gebruikers hier toepassingen op maken voor diverse doelgroepen.
Open Data is een uitdrukking van een samenleving waarbij data een steeds grotere rol speelt. Gemeenten beschikken over veel data en informatie en door deze open te maken wordt er de overheid transparanter en kunnen economische/maatschappelijk initiatieven ontplooid worden.
Open Data levert de interne organisatie een stimulans om data beter te organiseren en daarbij de randvoorwaarde te creëren voor een datagedreven gemeente. Open Data gaat over wie toegang heeft tot welke data. Niet alleen wat Open is (voor iedereen), maar ook data wat Shared is (onder voorwaarden deelbaar en toegankelijk) en Closed is (niet deelbaar).
Open Data gaat niet alleen over ruwe data, maar – op termijn steeds meer – ook over informatie (documenten e.d.) en algoritmes.

In het project Open Data heeft als doel werkbare toepassingen te realiseren om daarmee maatschappelijke en economische waarde te creëren. We kijken hierbij naar het slim hergebruiken van Open Data en doen dit in samenwerking met Gemeenten en ontwikkelaars.

Functie eisen

Kennis- en ervaringsvereisten:

 • De intake gesprekken vinden plaats op 15 februari aanstaande tussen 09.00-12.00 uur (KO);
 • WO werk- en denkniveau (minimaal HBO- opleiding, informatiekunde/bestuurskunde/ ICT aanverwant afgerond) (KO);
 • Aantoonbare recente ervaring (opgedaan in de afgelopen 5 jaar) met Open Data en/of Open Overheid in vergelijkbare rollen, is een pré;
 • Kennis van linked data, is een pré;
 • Ervaring binnen een domein van de gemeente in het toepassen / begeleiden van data-analyse trajecten, gegevensbeheer, Open Data, is een pré;
 • Aantoonbare ervaring (opgedaan in de afgelopen 5 jaar) in de rol van projectleider, is een pré;
 • Ervaring op het snijvlak van bestuur / beleid / projectmanagement in de rol van projectleider;
 • Ervaring met het werken op verschillende niveaus zowel met bijv. beleid als met informatiekundigen, is een pré;
 • Netwerk van open data experts binnen de rijks- en/of (semi) overheidsinstanties,is een pré.

Houdingaspecten:

 • Sterk in verbinden, activeren, motiveren;
 • Sterk in structureren, proces bewaken, voortgang kunnen boeken;
 • Overtuigingskracht;
 • Gevoel voor bestuurlijke verhoudingen;
 • Lef om nieuwe aanpakken op te zetten;
 • Initiatiefrijk;
 • Samenwerkingsgericht;
 • Resultaatgericht.

Aanvullende informatie

Opmaak cv

 • In het Nederlands
 • In word
 • Maximaal 5 pagina’s.

Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Marco Buitenhuis bereikbaar op het nummer: 06-29602668. Als je geïnteresseerd bent in de functie nodigen wij je van harte uit een aanbieding te verzorgen via het aanbiedingsformulier.

Geplaatst op 2019-01-18 09:49:22

Opdracht delen

Past de opdracht (nu even) niet bij je, maar ken je iemand die er geknipt voor is? Deel hem gerust! 👌Solliciteer nu


Aanmelden voor functie
Maximale uploadgrootte: 5MB
Status : Gesloten

‘Ik kan ze aanbevelen als aangename en zeer correcte recruiters’

Eric Reitmaier – Support engineer Mobile Viewpoint

‘Jullie laten zien wat de meerwaarde van een bureau kan zijn’

Kandidaat voor de functie Senior Migratie Manager bij de overheid 

‘Altijd een snel en duidelijk antwoord op mijn vragen’

Jan Versluijs, HR professional

‘Nog nooit zo’n gedegen voorbereiding doorlopen’

Kandidaat voor de functie Senior Ketenbeheerder bij de overheid 

‘Fijne werkgever met oog voor de medewerker’

Bianca Ashruf (Logius)

Ontvang opdrachten in je mailbox

Job Alert maken

Meld je aan voor onze talentpool

CV aanbieden