Release Train Ondersteuner | Den Haag

Werkniveau:
Senior
Standplaats:

Den Haag
Aanvraagnummer:
A2020-0683
Startdatum:
01-02-2021
Verwachte einddatum:
30-11-2021 met optie tot verlenging
Aantal uur per week:
40
Uurtarief:
n.o.t.k.
Sluitingsdatum aanvraag:
11 Dec 2020 8:00 AM
Contactpersoon Quest4:
Winhold Bartelink
Telefoonnummer:
06 – 46 12 98 22

Functieomschrijving

Wij zijn voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken op zoek naar een Release Train Ondersteuner op basis van 40 uur per week. 

We werken met het SAFe framework, daar wordt deze rol als volgt beschreven: Om de verandering naar agile werken te begeleiden is het noodzakelijk om ondersteuning te geven bij de introductie van nieuwe denkwijzen, methoden en raamwerken. Dit gebeurt op proces, rol en inhoud. De release train engineer (RTE) in het Scaled Agile Framework (SAFe) is de scrum master van het geheel van teams dat wordt aangeduid met de term ‘Agile Release Train’, (ART) .

De RTE ondersteunt meerdere niveaus (team van teams, ondersteunende teams, voorbereidende teams, uitvoerende teams, afrondende teams) , en moet het inzicht hebben om over al die niveaus zijn taken en inspanning te verdelen. De RTE zorgt er letterlijk voor dat de ART goed wordt onderhouden en kan blijven rijden.De RTE is ook verantwoordelijk voor het faciliteren van alle evenementen tijdens de rit , zoals de PI-planning of de tweemaandelijks System review.

Je hebt ruime ervaring als RTE en door jouw rolervarenheid en bekendheid met het SAFe framework kan je mensen & teams in de trein op het juiste spoor zetten en helpen om de organisatie in beweging te krijgen.

Taken en werkzaamheden zijn o.a.:

 • Bewaakt het proces en zorgt voor Flow in de keten door middel van Program backlog/kanban en de fysieke visualisatie(s) hiervan;
 • Faciliteert de PI planning door zorg te dragen voor het proces wat zorg voor continue verkennen van waarde (taken) die de trein moet opleveren. Dit proces creeërt daarmee Visie, roadmap en goede backlog door afstemming om de PI planning heen;
 • Assisteert bij het waarde gedreven keuzes maken door te faciliteren in wegingssessie met IT teams en dit de linken naar epics;
 • Coachen van leidinggevende, teams en scrummasters in Lean-Agile principes;
 • Helpt bij het managen van risico’s en afhankelijkheden.

Waar zijn we naar op zoek?
Een aantal stappen naar betere en wendbare besturing is al gezet. Maar we zijn er nog niet. Er moet nog veel ingericht worden. We zoeken dan ook een ondernemend iemand die hier ervaring mee heeft, die gepassioneerd en met veel enthousiasme mensen mee kan nemen in de verandering en nieuwe processen, en die open en toegankelijk is én daardoor gemakkelijk manoeuveert in de hiërarchie van de organisatie. Zoals bekend is verandering niet altijd makkelijk, dus het is van belang dat je met senioriteit en natuurlijk overwicht kan communiceren. Je vindt het leuk om onze mensen in de verandering mee te nemen, en hen voor hun functies en rollen op te leiden. 

Als een van de grootste data verwerkende uitvoeringsorganisaties van BZK, hebben we de wens en ambitie geuit om nog meer waarde uit onze data te halen én tegelijkertijd te kunnen blijven voldoen aan de eisen die vanuit de wettelijke kaders gesteld zijn.

Het is belangrijker dan ooit om te kunnen blijven anticiperen op de toenemende (technologische) complexiteit en mogelijkheden, niet in de laatste plaats vanwege de exponentiele groei in volume en aard van datastromen. Dit vereist structureel aandacht voor doordachte technologie- en inrichtingskeuzes om onze toekomstige wendbaarheid te kunnen blijven garanderen.

Het IV/IT domein strekt zich uit van standaardpakketten tot en met zelfbouw van geavanceerde applicaties en van meer traditionele data-omgevingen tot en met uitgebreidere Big Data omgevingen waarin batch en real-time datastromen worden verwerkt. Er zijn meerdere interne leveranciers van data- en applicatie producten. Het merendeel van deze applicatie- en dataproducten wordt volledig in eigen beheer ontwikkeld.Betere en snellere automatisering en een grotere diversiteit aan datastromen vereisen continue aanpassingen van het ICT-landschap en voortdurend gesprek tussen gebruikers en ontwikkelaars. Gegeven het belang van IV/ICT voor de dagelijkse slagkracht, blijft de organisatie investeren op het vergroten van de wendbaarheid op dit gebied. Dit doet de organisatie door het IV/ICT-landschap in kleine stappen en met concrete tussenproducten te ontwikkelen. Dit levert sneller resultaten en creëert daarmee meer flexibiliteit voor veranderingen en innovatieve kansen onderweg. We willen meer en meer werken volgens de principes van Agile en we willen SAFe gebruiken als leidraad voor de besturing van het data- en ICT-landschap.

Eisen en wensen voor de functie

Harde eisen:

 • Leading SAFe 4.5 of hoger;
 • Leergang Coachend leidinggeven of Agile leidinggevend of Dienend, Faciliterend en Coachend Leiderschap in een Agile omgeving, Opleiding teamcoach – Individueel coachen, Resultaatgericht leidinggeven, DevOps Fundamentals;
 • Je hebt kennis en werkervaring op program niveau binnen organisaties die werken met het SAFe framework en kan de kennis onderbouwen met Opleiding en Certificaten;
 • Je hebt werkervaring als Release train engineer opgebouwd in één of meer dataintensieve organisaties met het geschaald agile werken waarbij meerdere teams in één trein in één kadans samenwerken om waarde voor de business te realiseren. (5 jaar);
 • Je hebt ervaring in: het managen van de processen in van de Agile Release Trein; organiseren van de manier waarop de backlogs vorm krijgen; leiden van de synchronisatie en planningssessie en alle voorbereidingen hierop; werken op dagelijkse basis met System Engineer en Productmanager om te zien waar processen worden belemmert en waar het nodig is oplossingen rondom risico’s te organiseren (5 jaar).

Wensen:

 • Compententies: – Analyseren; – Creativiteit; – Netwerken; – Omgevingsbewustzijn; – Organisatiesensitiviteit; – Overtuigingskracht; – Plannen en organiseren.

Aanvullende informatie

Opmaak cv: in het Nederlands, in Word en maximaal 5 pagina’s.

Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Winhold Bartelink bereikbaar op het nummer: 06 – 46 12 98 22. Als je geïnteresseerd bent in de functie nodigen wij je van harte uit een aanbieding te verzorgen via het aanbiedingsformulier.

Geplaatst op 2020-12-09 08:59:50

Opdracht delen

Past de opdracht (nu even) niet bij je, maar ken je iemand die er geknipt voor is? Deel hem gerust! 👌Solliciteer nu


Aanmelden voor functie
Maximale uploadgrootte: 5MB
Status : Gesloten

‘Ik kan ze aanbevelen als aangename en zeer correcte recruiters’

Eric Reitmaier – Support engineer Mobile Viewpoint

‘Jullie laten zien wat de meerwaarde van een bureau kan zijn’

Kandidaat voor de functie Senior Migratie Manager bij de overheid 

‘Altijd een snel en duidelijk antwoord op mijn vragen’

Jan Versluijs, HR professional

‘Nog nooit zo’n gedegen voorbereiding doorlopen’

Kandidaat voor de functie Senior Ketenbeheerder bij de overheid 

‘Fijne werkgever met oog voor de medewerker’

Bianca Ashruf (Logius)

Ontvang opdrachten in je mailbox

Job Alert maken

Meld je aan voor onze talentpool

CV aanbieden