Pitstop voor ambities
Detachering & recruitment

UX Designer DataPunt | Amsterdam

Werkniveau:
Senior
Standplaats:

Amsterdam
Aanvraagnummer:
Startdatum:
21-03-2019
Verwachte einddatum:
21-03-2020 met optie tot verlenging
Aantal uur per week:
36
Uurtarief:
n.o.t.k.
Sluitingsdatum aanvraag:
13 Mar 2019 9:00 AM
Contactpersoon Quest4:
Marco Buitenhuis
Telefoonnummer:
06-29602668

Functie omschrijving

Quest4 is voor de Gemeente Amsterdam op zoek naar een Senior UX Designer DataPunt voor 36 uur per week. 

Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) van de gemeente Amsterdam zoekt voor haar programma DataPunt Senior UX Designer. Een collega met passie voor de stad Amsterdam. Die OIS versterkt bij onze opgave om met informatie, kennis en wijsheid te helpen de stad beter te begrijpen om gefundeerde keuzes te kunnen maken.

DataPunt is dé smart-city-data-infrastructuur van Amsterdam. We bieden mogelijkheden voor o.a. (big) data-analyse in een beveiligde omgeving, business intelligence, beleidsonderzoek en predictive analytics. De teams van DataPunt helpen gegevens over de stad vindbaar en toegankelijk te maken voor verdere verwerking door medewerkers van de gemeente, publiek en dataprofessionals. Denk aan slimme verkeersroutes dankzij onderzoek met behulp van tijdelijke kentekencamera’s, met machine learning meldingen openbare ruimte doorgeleiden of data-analyse om de kortste afstanden tot afval containers te berekenen.

DataPunt:
DataPunt bestaat uit 65 professionals die werken in 8 teams. Elk team heeft een eigen focus zoals het ontsluiten van basisgegevens, privacy en security, projecten in opdracht, en service en delivery.
Onze professionals werken met vernieuwende open source technologie en een agile/scrum (DevOps, continuous delivery) werkwijze aan de doorontwikkeling van DataPunt. Bescherming van persoonsgegevens en informatiebeveiliging zijn verankerd in onze werkwijze.

Binnen het DataPunt werken we met de allernieuwste technieken. Bovendien onderzoeken we continu of we de juiste technieken gebruiken. Door kritisch naar ons eigen werk te kijken, houden we elkaar scherp. Samen willen we écht waarde toevoegen. Er heerst dan ook een gezonde druk op voortgang en kwaliteit.

Senior UX Designer:
Als Senior UX Designer ben je verantwoordelijk voor het functionele ontwerp van verschillende applicaties, voornamelijk gericht op het ontsluiten van datasets. Je komt te werken in het Team Opdrachten, en werkt mee aan verschillende projecten. Alle projecten dragen bij aan het ontsluiten en gebruiken van data in de gemeente Amsterdam. Je werkt aan iets wat echt impact heeft!

De applicaties waar jij het ontwerp voor verzorgt, richten zich voornamelijk op het ontsluiten van datasets. Belangrijk dat je daar affiniteit mee hebt! We zoeken specifiek een kandidaat met ervaring met interaction design én gebruikersonderzoek van taakgerichte, complexe informatiesystemen en (web)applicaties.

Werkzaamheden
Jouw werkzaamheden zijn:

 • Het opleveren van het interaction design en interface design gebaseerd op de webstijl van de gemeente Amsterdam;
 • Het maken van high-fidelity prototypes;
 • Gebruikers interviewen en het afnemen van usability tests;
 • Het afstemmen en overdragen van assets en specs aan het ontwikkelteam;
 • Adviseren over de strategie- en conceptontwikkeling voor de (web)applicaties;
 • Je overziet en stuurt complete UX projecten van de (web)applicaties;
 • Je vertrekpunt bij het ontwerpen is altijd vanuit de gebruiker (user centered design);
 • Je analyseer inzichten om de balans te vinden tussen gebruikers-, zakelijke en technische behoeften;
 • Je legt elk ontwerpbesluit graag uit en gaat het gesprek daarover aan.

Gemeentelijke organisatie:
De gemeentelijke organisatie bestaat uit vier clusters, een bestuurs- en concernstaf en zeven bestuurscommissies (stadsdelen). De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De clusters Ruimte en Economie, Sociaal, Dienstverlening en Informatie en Interne Dienstverlening bestaan uit afdelingen die expertise hebben op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken, inzamelen van huishoudelijk afval en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad. 

De opdrachtgever(s):
Amsterdam is een unieke stad. Aantrekkelijk om te wonen, werken en studeren en toonaangevend als dynamische internationale metropool. Tegelijkertijd staat de stad voor een grote uitdaging. De snelle verandering van onze samenleving leidt tot nieuwe opgaven voor de stad. Een van die opgaven is het beter en slimmer benutten van gegevens van en over de stad. Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) van de gemeente Amsterdam speelt hierin een belangrijke rol. OIS helpt de stad beter te begrijpen en verder te ontwikkelen, onder andere door het verzamelen en publiceren van statistische informatie, het uitvoeren van beleidsonderzoek en het ontsluiten, koppelen en leveren van gegevens van en over de stad. Binnen OIS komt alles samen: (Big) Data, onderzoek en innovatie. Met dashboards, benchmarks en bestandsverkenningen wordt hier de basis gelegd voor het informatie-gestuurd werken in Amsterdam.

In Amsterdam wordt sinds drie jaar gewerkt aan een nieuwe infrastructuur voor het ontsluiten en gebruiken van databronnen binnen en buiten de gemeentelijke organisatie. Deze infrastructuur is de stedelijke voorziening voor toegang tot databronnen op een gestandaardiseerde en veilige manier en draagt de naam DataPunt.
Amsterdam City Data (data.amsterdam.nl) is de zichtbare interface die gegevens die ontsloten zijn via DataPunt op een gebruiksvriendelijke wijze presenteert. Onderdeel van DataPunt is ook een uitgebreide catalogus van de beschikbare databronnen en een analyseomgeving die het mogelijk maakt om met behulp van moderne methoden onderzoek en analyse uit te voeren. Een groot aantal databronnen is ook als REST API beschikbaar. Daarnaast worden ook toepassingen ontwikkeld waarmee binnen en buiten de gemeente informatie wordt verwerkt en ingezet in operationele processen.

Wat bieden we je?
Een unieke werkplek binnen de overheid waar je een grote bijdrage levert aan de toegankelijkheid van (privacy gevoelige) gegevens;
De mogelijkheid om met
Een open cultuur, waarin er kritisch naar eigen werk wordt gekeken. Er heerst een gezonde druk op kwaliteit en voorgang, en er is ruimte om te onderzoeken hoe ‘het beter kan’.

Functie eisen

Harde eisen:

 • Je bent beschikbaar vanaf half maart voor 36 uur per week;
 • Je dient minimaal 1 relevante referentie te vermelden in je CV (organisatie – naam contactpersoon – telefoonnummer contactpersoon). Na afstemming met de kandidaat en na het gesprek kan de opdrachtgever besluiten om in contact te treden met de referentie;
 • Je hebt de afgelopen 2 jaar geen ambtelijke aanstelling gehad bij de gemeente Amsterdam;
 • Je beschikt minimaal over een HBO werk- en denkniveau in de richting van interaction design. Dit dient aangetoond te worden door middel van een diploma en/of werkervaring;
 • Geef in maximaal 1 pagina aan waarom je de meest geschikte is voor deze opdracht;
 • Je hebt minimaal 10 jaar werkervaring als user experience designer opgedaan, waarvan minimaal 3 jaar in een Agile/Scrum omgeving;
 • Je hebt minimaal 10 jaar ervaring met user centric design opgedaan;
 • Je hebt ervaring in zowel commerciële als overheidsinstellingen opgedaan;
 • Je hebt ervaring met het ontwerpen van taakgerichte, complexe informatiesystemen en (web)applicaties met kaartweergaves van (open) data.

Wensen:

 • Je hebt ervaring met user interface design;
 • Je hebt ervaring met het opzetten en onderhouden van design systems;
 • Je hebt ervaring met Sketch, Zeplin en Invision.

Competenties:

 • Resultaatgericht;
 • Teamplayer;
 • Nieuwsgierig;
 • Analytisch.

Aanvullende informatie

Opmaak cv

 • In het Nederlands
 • In word
 • Maximaal 5 pagina’s.

Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Marco Buitenhuis bereikbaar op het nummer: 06-29602668. Als je geïnteresseerd bent in de functie nodigen wij je van harte uit een aanbieding te verzorgen via het aanbiedingsformulier.

Geplaatst op 2019-03-03 19:06:13Solliciteer nu


Aanmelden voor functie
NeeJa
Maximale uploadgrootte: 5MB
Status : Gesloten

Ontvang opdrachten in je mailbox

Job Alert maken

Meld je aan voor onze talentpool

CV aanbieden