UX Researcher Digitale Identiteit | Amsterdam

Werkniveau:
Senior
Standplaats:

Amsterdam
Aanvraagnummer:
A2019-0920
Startdatum:
01-11-2019
Verwachte einddatum:
31-10-2020
Aantal uur per week:
36
Uurtarief:
n.o.t.k.
Sluitingsdatum aanvraag:
11 Oct 2019 3:00 PM
Contactpersoon Quest4:
Marco Buitenhuis
Telefoonnummer:
06-29602668

Functie omschrijving

Voor de Gemeente Amsterdam zijn wij op zoek naar een Senior UX Researcher die wij op detacheringsbasis kunnen aanbieden.

Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) van de gemeente Amsterdam zoekt voor haar programma DataPunt een senior UX Researcher. Je komt te werken in het team Digitale Identiteit. Een collega met passie voor de stad Amsterdam. Die OIS versterkt bij onze opgave om met informatie, kennis en wijsheid te helpen de stad beter te begrijpen om gefundeerde keuzes te kunnen maken.
 
DataPunt is dé smart-city-data-infrastructuur van Amsterdam. We bieden mogelijkheden voor o.a. (big) data-analyse in een beveiligde omgeving, business intelligence, beleidsonderzoek en predictive analytics. De teams van DataPunt helpen gegevens over de stad vindbaar en toegankelijk te maken voor verdere verwerking door medewerkers van de gemeente, publiek en dataprofessionals. Denk aan slimme verkeersroutes dankzij onderzoek met behulp van tijdelijke kentekencamera’s, met machine learning meldingen openbare ruimte doorgeleiden of data-analyse om de kortste afstanden tot afvalcontainers te berekenen.

DataPunt
DataPunt bestaat uit 85 professionals die werken in 9 teams. Elk team heeft een eigen focus zoals het ontsluiten van basisgegevens, privacy en security, projecten in opdracht, en service en delivery. Onze professionals werken met vernieuwende open source technologie en een agile/scrum (DevOps, continuous delivery) werkwijze aan de doorontwikkeling van DataPunt. Bescherming van persoonsgegevens en informatiebeveiliging zijn verankerd in onze werkwijze.
 
Binnen DataPunt werken we met de allernieuwste technieken. Bovendien onderzoeken we continu of we de juiste technieken gebruiken. Door kritisch naar ons eigen werk te kijken, houden we elkaar scherp. Samen willen we écht waarde toevoegen. Er heerst dan ook een gezonde druk op voortgang en kwaliteit.

Project Digitale identiteit
De gemeente Amsterdam werkt aan een digitale identiteitsmanager voor inwoners en gebruikers van de stad. De digitale identiteitsmanager:

  • maakt nieuwe vormen van online identificatie en authenticatie mogelijk;
  • werkt met respect voor privacy van inwoners: gegevens van inwoners die nodig zijn voor bepaalde dienstverlening worden niet zonder medeweten doorgegeven of opgeslagen;
  • is gebaseerd op data-minimalisatie.

De gemeente Amsterdam werkt in dit initiatief samen met o.a. de gemeenten Haarlem, Almere, Leiden, Utrecht en Nijmegen en met de VNG, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ministerie van Justitie en Veiligheid, TU Delft, Radboud Universiteit (RU) en Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN).

UX Researcher Digitale Identiteit
Als UX Researcher ben je verantwoordelijk voor het toetsen van de ontwerpen voor de digitale identiteitsmanager bij inwoners van de gemeente Amsterdam en inwoners van andere Nederlandse gemeentes. Je komt te werken in het Team Digitale Identiteit. Je doet onderzoek op locatie in Amsterdam, in andere gemeentes en op afstand. Je werkt mee aan de ontwikkeling van een toepassing waarmee inwoners en gebruikers van de stad kunnen bewijzen wie ze zijn met hun mobiele telefoon. Je draagt bij aan de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke en toegankelijke applicatie voor iedereen.
Je werkt aan iets wat echt impact heeft!

We zoeken specifiek een kandidaat met ervaring met gebruikersonderzoek, service design en UX design. En iemand met passie voor de thema’s ‘Digitale Identiteit’, privacy by design en inclusiviteit in de digitale stad.

Gemeentelijke organisatie
De gemeentelijke organisatie bestaat uit vijf clusters, een bestuurs- en concernstaf en zeven bestuurscommissies (stadsdelen). De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De clusters Ruimte en Economie, Sociaal, Dienstverlening en Informatie, Interne Dienstverlening en Stadswerken bestaan uit afdelingen die expertise hebben op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken, inzamelen van huishoudelijk afval en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad. Meer informatie over de gemeentelijke organisatie is te vinden op: https://www.amsterdam.nl/

De opdrachtgever(s)
Amsterdam is een unieke stad. Aantrekkelijk om te wonen, werken en studeren en toonaangevend als dynamische internationale metropool. Tegelijkertijd staat de stad voor een grote uitdaging. De snelle verandering van onze samenleving leidt tot nieuwe opgaven voor de stad. Een van die opgaven is het beter en slimmer benutten van gegevens van en over de stad. Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) van de gemeente Amsterdam speelt hierin een belangrijke rol. OIS helpt de stad beter te begrijpen en verder te ontwikkelen, onder andere door het verzamelen en publiceren van statistische informatie, het uitvoeren van beleidsonderzoek en het ontsluiten, koppelen en leveren van gegevens van en over de stad. Binnen OIS komt alles samen: (Big) Data, onderzoek en innovatie. Met dashboards, benchmarks en bestandsverkenningen wordt hier de basis gelegd voor het informatie-gestuurd werken in Amsterdam.
 
In Amsterdam wordt sinds drie jaar gewerkt aan een nieuwe infrastructuur voor het ontsluiten en gebruiken van databronnen binnen en buiten de gemeentelijke organisatie. Deze infrastructuur is de stedelijke voorziening voor toegang tot databronnen op een gestandaardiseerde en veilige manier en draagt de naam DataPunt.
Amsterdam City Data (data.amsterdam.nl) is de zichtbare interface die gegevens die ontsloten zijn via DataPunt op een gebruiksvriendelijke wijze presenteert. Onderdeel van DataPunt is ook een uitgebreide catalogus van de beschikbare databronnen en een analyseomgeving die het mogelijk maakt om met behulp van moderne methoden onderzoek en analyse uit te voeren. Een groot aantal databronnen is ook als REST API beschikbaar. Daarnaast worden ook toepassingen ontwikkeld waarmee binnen en buiten de gemeente informatie wordt verwerkt en ingezet in operationele processen.

Functie eisen

De aangeboden kandidaat beschikt minimaal over een HBO werk- en denkniveau, op gebied van UX design en research. Het werk- en denkniveau dient aangetoond te worden doormiddel van een diploma en/of werkervaring.

De aangeboden kandidaat heeft ervaring in zowel commerciële als overheidsinstellingen opgedaan.

De aangeboden kandidaat heeft minimaal 10 jaar werkervaring als user experience researcher opgedaan, waarvan minimaal 3 jaar in een Agile/Scrum omgeving.

De aangeboden kandidaat heeft minimaal 10 jaar ervaring met UX research, en heeft die ervaring opgedaan in de context van UX design- en/of service design-trajecten. De kandidaat is vertrouwd met kwalitatieve en kwantitatieve methoden, persona’s, klantreizen,service ecosystemen en service blueprints.

De aangeboden kandidaat heeft minimaal 2 jaar ervaring met gebruiksonderzoek uit te voeren in het licht van geldende webrichtlijnen en toegankelijkheidseisen.


Wensen:

De aangeboden kandidaat heeft minimaal 4 jaar aantoonbare ervaring (opgedaan in de laatste 2 jaar) in een complexe omgeving.

De aangeboden kandidaat heeft affiniteit met het werken in een multidisciplinair team.

De aangeboden kandidaat heeft affiniteit met het thema Digitale Identiteit.

Aanvullende informatie

Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Marco Buitenhuis bereikbaar op het nummer: 06-29602668. Als je geïnteresseerd bent in de functie nodigen wij je van harte uit een aanbieding te verzorgen via het aanbiedingsformulier.

Geplaatst op 2019-10-08 12:09:29Solliciteer nu


Aanmelden voor functie
Maximale uploadgrootte: 5MB
Status : Gesloten

Ontvang opdrachten in je mailbox

Job Alert maken

Meld je aan voor onze talentpool

CV aanbieden