Visual Designer DataPunt | Amsterdam

Werkniveau:
Standplaats:

Amsterdam
Aanvraagnummer:
A2019-0311
Startdatum:
22-03-2019
Verwachte einddatum:
22-03-2020 met optie tot verlenging
Aantal uur per week:
36
Uurtarief:
n.o.t.k.
Sluitingsdatum aanvraag:
13 Mar 2019 9:00 AM
Contactpersoon Quest4:
Wendy van Ooijen
Telefoonnummer:
06 – 29 98 58 99

Functie omschrijving

Quest4 is voor de Gemeente Amsterdam op zoek naar een Visual Designer DataPunt voor 36 uur per week. 

Visual Designer:
Als Visual Designer ben je verantwoordelijk voor het visueel ontwerp van redactionele websites en taakgerichte applicaties. Alle projecten dragen bij aan het ontsluiten en gebruiken van data in de gemeente Amsterdam. Je werkt aan iets wat echt impact heeft!
DataPunt is op zoek naar een ervaren Visual Designer die bekend is met user experience, prototyping en de Scrum methodiek. Je hebt oog voor micro interacties en weet deze samen met UX en front-end in een prototype tot leven te brengen. Je bent conceptueel sterk, presenteert je ontwerpen op een overtuigende manier en staat tegelijkertijd open voor feedback en input. Je werkt dan ook nauw samen met de ontwikkelaars (front- en back-end), UX designers en product owners van het team Data Portaal.

Via het Data Portaal Amsterdam  (data.amsterdam.nl) stellen wij gegevens beschikbaar. Steeds meer – privacy gevoelige – gegevens maken wij beschikbaar.  Dit stemmen we af op de behoefte in de stad. Zo bouwen we continu nieuwe (interactieve)  kaartlagen, verbeteren we de functionaliteiten en zoekfuncties  en zorgen we dat we data op een veilige manier ontsluiten. Op dit moment is het Data Portaal met name geschikt voor professionals, zoals onderzoekers en uiteraard medewerkers van gemeente Amsterdam. Op dit moment zijn we bezig met een redesign van het huidige portaal. Het redesign zal een meer redactionele website zijn, voor een bredere doelgroep (burgers, journalisten). Het uitwerken hiervan zal een van jouw eerste opdrachten zijn. Daarnaast ondersteunen we ontwikkelaars die gegevens gebruiken in eigen toepassingen.

Werkzaamheden:

 • Het uitwerken van schermen, interfaces, schermvarianten van het redesign van dataportaal. Dit doe je onder de aansturing van product owner en visueel interactie ontwerper;
 • Daarbij werk je binnen bepaalde kaders van de huisstijl van gemeente Amsterdam;
 • Bij andere projecten denk je mee over het ontwerp. Op termijn heb je wellicht ook eigen projecten onder je, waarbij je ook nadenkt over het ontwerp in bredere zin.

Gemeentelijke organisatie:
De gemeentelijke organisatie bestaat uit vier clusters, een bestuurs- en concernstaf en zeven bestuurscommissies (stadsdelen). De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De clusters Ruimte en Economie, Sociaal, Dienstverlening en Informatie en Interne Dienstverlening bestaan uit afdelingen die expertise hebben op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken, inzamelen van huishoudelijk afval en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad. 

De opdrachtgever(s):
Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) van de gemeente Amsterdam zoekt voor haar programma DataPunt Senior Visual Designer. Een collega met passie voor de stad Amsterdam. Die OIS versterkt bij onze opgave om met informatie, kennis en wijsheid te helpen de stad beter te  begrijpen om gefundeerde keuzes te kunnen maken.
 
DataPunt is dé smart-city-data-infrastructuur van Amsterdam. We bieden mogelijkheden voor o.a. (big) data-analyse in een beveiligde omgeving, business intelligence, beleidsonderzoek en predictive analytics. De teams van DataPunt helpen gegevens over de stad vindbaar en toegankelijk te maken voor  verdere  verwerking door medewerkers van de gemeente,  publiek  en dataprofessionals. Denk aan slimme verkeersroutes  dankzij onderzoek met behulp van tijdelijke kentekencamera’s, met machine learning meldingen openbare ruimte doorgeleiden of data-analyse om de kortste afstanden tot afval containers te berekenen.

DataPunt:
DataPunt bestaat uit 65 professionals die werken in 8 teams. Elk team heeft een eigen focus zoals  het ontsluiten van basisgegevens, privacy en security, projecten in opdracht, en service en delivery.
Onze professionals werken met vernieuwende open source technologie en een agile/scrum (DevOps, continuous delivery) werkwijze aan de doorontwikkeling van DataPunt. Bescherming van persoonsgegevens en informatiebeveiliging zijn verankerd in onze werkwijze.
 
Binnen het DataPunt werken we met de allernieuwste technieken. Bovendien onderzoeken we continu of we de juiste technieken gebruiken. Door kritisch naar ons eigen werk te kijken, houden we elkaar scherp. Samen willen we écht waarde toevoegen. Er heerst dan ook een gezonde druk op voortgang en kwaliteit.

Amsterdam is een unieke stad. Aantrekkelijk om te wonen, werken en studeren en toonaangevend als dynamische internationale metropool. Tegelijkertijd staat de stad voor een grote uitdaging. De snelle verandering van onze samenleving leidt tot nieuwe opgaven voor de stad. Een van die opgaven is het beter en slimmer benutten van gegevens van en over de stad. Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) van de gemeente Amsterdam speelt hierin een belangrijke rol. OIS helpt de stad beter te begrijpen en verder te ontwikkelen, onder andere door het verzamelen en publiceren van statistische informatie, het uitvoeren van beleidsonderzoek en het ontsluiten, koppelen en leveren van gegevens van en over de stad. Binnen OIS komt alles samen: (Big) Data, onderzoek en innovatie. Met dashboards, benchmarks en bestandsverkenningen wordt hier de basis gelegd voor het informatie-gestuurd werken in Amsterdam.
 
In Amsterdam wordt sinds drie jaar gewerkt aan een nieuwe infrastructuur voor het ontsluiten en gebruiken van databronnen binnen en buiten de gemeentelijke organisatie. Deze infrastructuur is de stedelijke voorziening voor toegang tot databronnen op een gestandaardiseerde en veilige manier en draagt de naam DataPunt.
Amsterdam City Data (data.amsterdam.nl) is de zichtbare interface die gegevens die ontsloten zijn via DataPunt op een gebruiksvriendelijke wijze presenteert. Onderdeel van DataPunt is ook een uitgebreide catalogus van de beschikbare databronnen en een analyseomgeving die het mogelijk maakt om met behulp van moderne methoden onderzoek en analyse uit te voeren. Een groot aantal databronnen is ook als REST API beschikbaar. Daarnaast worden ook toepassingen ontwikkeld waarmee binnen en buiten de gemeente informatie wordt verwerkt en ingezet in operationele processen.

Wat bieden we je?

 • Een unieke werkplek binnen de overheid waar je een grote bijdrage levert aan de toegankelijkheid van (privacy gevoelige) gegevens;
 • Een open cultuur, waarin er kritisch naar eigen werk wordt gekeken. Er heerst een gezonde druk op kwaliteit en voorgang, en er is ruimte om te onderzoeken hoe ‘het beter kan’.

Functie eisen

Harde eisen:

 • Je bent beschikbaar vanaf half maart voor 36 uur per week;
 • Je dient minimaal 1 relevante referentie te vermelden in je CV (organisatie – naam contactpersoon – telefoonnummer contactpersoon). Na afstemming met de kandidaat en na het gesprek kan de opdrachtgever besluiten om in contact te treden met de referentie;
 • Je hebt de afgelopen 2 jaar geen ambtelijke aanstelling gehad bij de gemeente Amsterdam;
 • Je hebt minimaal over een HBO werk- en denkniveau, in de richting van interaction design richting, en dan gespecialiseerd in (visueel) interface ontwerp of Communication and Multimedia Design;
 • Je bent gespecialiseerd in de richting van interaction design, en dan in de richting van (visueel) interface ontwerp of Communication and Multimedia Design;
 • Je hebt minimaal 3 jaar werkervaring als visual designer opgedaan, waarvan minimaal 1 jaar in een Agile/Scrum omgeving;
 • De aangeboden kandidaat heeft ervaring met :
  • Sketch
  • Zeplin
  • Invision
  • Axure
  • HTML
  • CSS
  • javascript 
  • werken via GitHub

Wensen:

 • Je hebt ervaring met complexere redactionele websites;
 • Je hebt ervaring met taakgerichte applicaties;
 • Je hebt ervaring met data visualisatie.

Competenties:

 • Samenwerken;
 • Resultaatgericht;
 • Nieuwsgierig;
 • Analytisch.

Aanvullende informatie

 Opmaak cv

 • In het Nederlands;
 • In word;
 • Maximaal 5 pagina’s.

Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Wendy van Ooijen bereikbaar op het nummer: 06 – 29 98 58 99. Als je geïnteresseerd bent in de functie nodigen wij je van harte uit een aanbieding te verzorgen via het aanbiedingsformulier.

Geplaatst op 2019-03-05 10:17:24

Opdracht delen

Past de opdracht (nu even) niet bij je, maar ken je iemand die er geknipt voor is? Deel hem gerust! 👌Solliciteer nu


Aanmelden voor functie
Maximale uploadgrootte: 5MB
Status : Gesloten

‘Ik kan ze aanbevelen als aangename en zeer correcte recruiters’

Eric Reitmaier – Support engineer Mobile Viewpoint

‘Jullie laten zien wat de meerwaarde van een bureau kan zijn’

Kandidaat voor de functie Senior Migratie Manager bij de overheid 

‘Altijd een snel en duidelijk antwoord op mijn vragen’

Jan Versluijs, HR professional

‘Nog nooit zo’n gedegen voorbereiding doorlopen’

Kandidaat voor de functie Senior Ketenbeheerder bij de overheid 

‘Fijne werkgever met oog voor de medewerker’

Bianca Ashruf (Logius)

Ontvang opdrachten in je mailbox

Job Alert maken

Meld je aan voor onze talentpool

CV aanbieden